футуризм

олег в.

i'm a scatman!

Reaction score
3,203

футуризм

Одна з моїх улюблених мистецьких течій і, мабуть, одна з найбільш впливових в плані становлення індастріалу і нойзу.
футуризм охватує собою практично всі мислимі прояви мистецтва - поезію, прозу, образотворче мистецтво, філософію, архітектуру, скульптуру театр і, що нас найбільше зараз цікавить - музику.
можна стверджувати за дату народження футуризму 20 лютого 1909 року - дату опублікування статті Фліппо Томассо Марінетті "Маніфест футуризму", в якій він окреслив основні віхи нового мистецтва.
На території Російської Імперії, а в подальшму - СССР, було кілька великих шкіл як его-футуристи Сєвєряніна, кубо-футуристи Бурлюка, чи наші, рідні, панфутуристи Семенка.
ну але річ не про то. річ про музичні експеременти італійських товаришів Марінетті, братів Руссоло, Луіджі Гранді.
Найцікавішим, як на мене є Руссоло, який першим започаткував шумові експеременти на чудернацьких апаратих, накшталт тих що нижче, які, нажаль, не дожили до наших днів. Але і "семпловані" безумства Марінетті теж заслуговують на неабияку увагу, з точки зору історії музики.

маленький ознайомчий архів з творчістю футуристів, нажаль це все, що є зараз у мене на компі. власне лінк

russolo.jpg

п.с. цікаво, доречі, як уяваляв собі місто майбутнього Антоніо Сант-Елліа ще на початку минулого століття

Santelia01.jpg

Last edited:
Re: футуризм

вибач, але я не просто не можу не зауважити про твою мову... будь ласка, підредагуй ("пожалуй", "повпливавших", "безумства").
ще забув про "центрифугу", в якій був Пастернак.
Тема чудова. Дякую!

а безумства це вповні літературне слово. принаймі в даному випаду можна вжить.

Загалом, можна. Втім, як на мене, це слово-калька, яке врізалось у нашу мову. "Божевілля" автентичніше звучить)
Послухав твій архівчик і, чесно кажучи, перебуваю в шоці! Марінетті просто вірші зачитує, там нічого такого я не помітив, але Руссоло... Це навіть зараз цікаво послухати

з Марінеті я малость ступив. да. там тільки Cinque sintesi radiofoniche музичний. але було колись у мене таких більше. до революції-то.
безумство - слово в дусі Хвильового. )

Раньше поверхнстно интересовался...жаль не шарю

котирую, свого часу довго був під враженням Марінеттівського "1го Маніфесту футуризму": "Хай живе війна, лише вона може очистити світ. Хай живе озброєння, любов до Батьківщини, знищувальна сила анархізму, високі ідеали знищення всього і вся!"

Маяковский...

"я люблю смотреть ,как умирают дети,
вы прибоя смеха мчлистый вал заметили
за тоски хоботом?"

я в школе М.Семенко любила очень. такие странные картины он рисовал в своих произведениях))

О_О аааа, записи Марінетті і Руссоло О_О хуясє хуясє... дякую))))

Ответ: футуризм

никогда не понимала это направление... предпочитаю классику

Ответ: футуризм

мне, например, из отечественных футуристов нравятся Маяковский и Велимир Хлебников. а Бурлюки всякие не очень

Back